Abadia de Saint-Pierre de Viena
Abbaye de Saint-Pierre de Vienne / S Petrus

Isère següent >

Isère

L’església de Saint-Pierre de Viena del Delfinat, aixecada sobre una necròpolis d’època romana, té un origen molt antic. Inicialment era un edifici de planta basilical però amb el pas del temps va anar patint transformacions fins la situació actual. Hom ha vinculat el primer monestir fundat en aquest lloc amb sant Leonià un personatge relacionat amb sant Eugend (Oyend) i els pares del Jura que s’hauria traslladat a Viena del Delfinat cercant un lloc de retir. Va fundar els monestirs de Sant-André-le-Haut (femení) i un de masculí que s’ha identificat amb aquest tot i que probablement sigui el de Saint-Marcel. Cal tenir en compte que Saint-Pierre es va convertir en monestir el 550, quan Leonià ja havia mort. D’altra banda s’esmenta que la seva tomba es trobava en aquest lloc. Aquell primer assentament monàstic s’hauria perdut arran de la invasió sarraïna (c730) i no és fins el 863 que hi ha notícies de la seva reconstrucció, però va tornar a quedar en ruïnes el 882 amb l’ocupació carolíngia, el 926 Hug d'Arle intervenia en la seva reconstrucció i durant el segle XII es portaven a terme obres importants aprofitant la bona situació financera de la casa gràcies a l’ajuda externa. El campanar és d’aquesta època. El 1562 va resultar saquejat arran de les guerres de Religió i no es va arribar a recuperar, el 1612 es va secularitzar esdevenint una col·legiata. Es va vendre amb la Revolució, el 1809 es va convertir en un museu.

Saint-Pierre de Viena

Il·lustració de Voyages pittoresques et romantiques dans l'ancienne France