Cartoixa de Notre-Dame de Prémol
Chartreuse de Prémol / Pratum Molle

Isère següent >

Isère

Aquesta cartoixa femenina fou fundada per Beatriu de Montferrat (1210-1274) esposa de Guigó Andreu (delfí del Vienès entre el 1228 i 1237) que el 1234 va obtenir dels canonges d’Oulx (Piemont) unes possessions que tenien a Prémol per al nou establiment, a aquestes terres es van afegir altres donacions successives de béns i rendes que havien d’assegurar el manteniment de la comunitat. Hom ha considerat que el monestir femení es va afiliar a la Cartoixa en un moment posterior a la fundació i que anteriorment potser estaria vinculat a Oulx a través del priorat que tenia a Vaulnaveys, molt a prop d’aquí. Hom desconeix com podrien ser les primeres dependències de la casa, únicament que es van aprofitar algunes construccions precedents.

Prémol
Restes de la cartoixa de Prémol

Cartoixanes

Prémol
Vista de la cartoixa de Prémol
Mémoires et documents publiés par l'Académie salésienne (1879)

Prémol
Cartoixa de Prémol
L'antiga porteria

Cal tenir en compte que aquesta és la tercera casa femenina de l’orde, després de les de Prébayon (Valclusa) i Bertaud (Alts Alps) i els costums no s’havien definit per la branca femenina, les monges no disposarien de les cel·les independents que caracteritzen les cases masculines, les cartoixes femenines serien properes als monestirs benedictins pel que fa a l’estructura organitzativa amb la particularitat que havien de tenir lloc pels clergues (cartoixans o no) encarregats del servei religiós. Durant els decennis següents sovintegen les donacions i adquisicions a favor de la comunitat amb la finalitat d’aconseguir un ampli territori i disposar de l’aïllament que necessita l’orde cartoixà. El 1252 les monges de Prémol participaren en la fundació de la propera cartoixa de Parménie (Isère).

Prémol
La cartoixa de Prémol
Bibliothèque nationale de France

El 1467, Prémol va patir un incendi i el 1563 fou víctima de les guerres de Religió, que va fer que quedés abandonada fins el 1569 quan les cartoixanes van tornar obligades pel capítol general. Entre el 1621 i 1626 les monges van tornar a fugir, hom pensa que per por d’una nova incursió. El 1707 un altre incendi va suposar un nou entrebanc seriós per Prémol i va obligar a abandonar la casa fins el 1715, quan ja s’havia pogut reconstruir. La cartoixa va mantenir-se activa fins el 1791 quan fou suprimida arran de la Revolució, el lloc fou espoliat i després venut. El 1819 algunes monges de Prémol van fundar la nova cartoixa de Beauregard, també al departament d’Isère. El 1830 Prémol va passar a mans públiques i s’hi va establir una casa forestal, la vegetació va anar ocupant el lloc de les ruïnes. El 1989 la porteria, que encara es conservava en relatiu bon estat es va incendiar. Malgrat que l’estat del lloc no permeti apreciar gran cosa de la cartoixa, hom disposa de plànols de les construccions anteriors a la Revolució (s XVIII) i vistes de les ruïnes.

Cartoixans
Monja cartoixana