Cel·la de Santa Maria de Càrcer

Sanctus Petrus de Carcere / Santa Maria del Mar / Santa Maria dels Masos

(Torroella de Montgrí, Baix Empordà)

Santa Maria de Càrcer

Es tracta d'una cel·la monàstica que s’esmenta en un precepte de Carles el Calb de l'any 844, que la vincula al monestir de Sant Medir, de manera anàloga figura en un precepte de Carles el Simple de l'any 922. Després aquesta casa va passar a Santa Maria d'Amer, quan a mitjan segle X la casa de Sant Medir es va desplaçar a Amer. Es tractava de dues esglésies independents, la de Santa Maria i la de Sant Pere. Hom creu que l’ocupació monàstica fou de curta durada i que en el segle X ja hauria perdut aquella condició. Al segle XIV era una simple capella i ara és una ermita, refeta entre els segles XVI i XVII, que no conserva restes aparents de l'establiment medieval.

Carles el Calb
Carles el Calb representat al Saltiri de Carles el Calb (segle IX)