Col·legi de Sant Bonaventura

Col·legi i convent de Sant Bonaventura de Barcelona

Sant Bonaventura
Sala de l'hotel Oriente a l'antic claustre (1985)
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes

Aquest col·legi era una institució de renom on s’hi ensenyava teologia i filosofia, el seu prestigi s’estenia més enllà de la ciutat de Barcelona. Fou fundat el 1627 per voluntat del mercader Pau Canals que en fou l’impulsor, es van adquirir unes cases a la Rambla i l’any següent ja van començar les obres de construcció. L’església es va consagrar el 1634 i un any després el col·legi entrava en funcionament. Fou ampliat el 1799.

Sant Bonaventura
Planta de Sant Àngel i de Sant Bonaventura
Publicada per Gaietà Barraquer a
Las casas de religiosos durante el primer tercio del siglo XIX

Com altres establiments monàstics de la ciutat, el segle XIX va resultar nefast per aquest lloc: entre el 1810 i 1814 els frares foren expulsats. Poc més endavant, el 1821 es va repetir la mateixa situació i l’edifici va tornar a quedar malmès mentre la comunitat es refugiava al convent de Sant Francesc. Fou recuperat el 1823 i van començar les obres de reconstrucció, però deu anys més tard, el 1834 es va clausurar el col·legi i el 1835 els frares van tornar a abandonar-lo, aquest cop definitivament. S’hi va establir la fonda Oriente i encara actualment és la seu de l’Hotel Oriente, a la rambla barcelonina. Encara conserva restes arquitectòniques de les construccions conventuals.

Sant Bonaventura
Plànol de la Rambla, 1807, amb la situació dels convents en aquell moment