Monestir de Sant Joan de Montdarn

Canònica de Montdarn / Sancto Iohanne de Musendarno / Muntdarn

(Viver i Serrateix, Berguedà)

Sant Joan de Montdarn

S’ha considerat que l’any 899 existia una cel·la en aquest lloc, possiblement un ermitori. També que el 922 s’hauria consagrat una nova església gràcies a la intervenció de Sant Joan de les Abadesses, amb Emma, filla del comte Guifré el Pelós, al seu davant.

Els documents que podrien confirmar-ho s’han demostrat poc fiables i cal deixar aquelles consideracions com a molt dubtoses. La vinculació del lloc de Montdarn amb Sant Joan de les Abadesses està ja documentada i la possible comunitat de canonges devia dependre d’aquell monestir del Ripollès. Quan l’any 1017 Sant Joan de les Abadesses esdevé una canònica masculina, probablement la comunitat de Sant Joan de Montdarn s’hi va traslladar i el lloc restà com a simple parròquia. Es tracta d'una església originalment romànica, ara modificada a causa de l’afegit d’un creuer i de l’allargament de la nau, entre altres intervencions.

Roc de Sant Joan de Montdarn
Roc de Montdarn situat prop de l'església de Sant Joan