Monestirs de
Catalunya

Frares del sac

Convent dels Frares del Sac de Puigcerdà
< anterior Inici Catalunya Cerdanya Puigcerdà següent >
castellano
cercador contacte facebook

Cerdanya

Sabem que els Germans de la Penitència, coneguts popularment com frares del sac, ja eren presents a Puigcerdà el 1270, fou el primer orde mendicant que va arribar a la ciutat, després vindrien els dominics i franciscans. En aquella data ja tenien la comunitat formada i una església en funcionament, el que fa pensar en l’establiment a finals de la dècada de 1260.

Tot i la seva dissolució (1274) la casa va tenir continuïtat durant més de mig segle, almenys fins el 1328; en aquest sentit, hom coneix el nom del seu prior entre el 1299 fins 1326: fra Mateu. Durant aquesta època el convent va continuar com a beneficiari de donacions al seu favor el que demostra que la població seguia tenint present els frares del sac en el seus testaments. Potser aquesta situació indiqui també que la comunitat mantenia l’esperança de la derogació del decret que els suprimia. Hom suposa que la casa dels Germans de la Penitència estava situada prop de la parròquia de Santa Maria, potser als afores de la ciutat. Són abundants les donacions a favor del convent, no tants com en el cas dels franciscans i sobretot els dominics, màxims beneficiaris a la ciutat. El 1271 els frares del sac van rebre una important donació per la construcció de l’església.

Puigcerdà
Vista de Puigcerdà
Detall de: Espagne : attaque de Puycerda par les carlistes
Charles M. H. (1800)
Institut Cartogràfic de Catalunya


A finals de segle, ja amb el prior fra Mateu al front el convent seguia funcionant amb certa normalitat, malgrat la seva situació, era receptor de donacions i era part activa en la societat de Puigcerdà. Aquest prior, Mateu, hauria mort l’any 1326 i el mateix any figura un nou prior: Nicolau, el que demostra una certa “normalitat” en el seu funcionament, no com altres cases del mateix orde i en una situació similar que sembla que en els darrers temps no van elegir priors. Molt possiblement aquesta sigui la comunitat de l’orde amb un període de funcionament més ampli després de la supressió. No es coneix cap document relatiu a la possible venda o traspàs de la casa dels frares del sac després de la seva desaparició a Puigcerdà.

 


Bibliografia
-
BURNS, Robert J. The Friars of the Sack in Puigcerdà. A Anuario de Estudios Medievales. Núm. 18. Barcelona: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 1988
 

Situació

El convent de la Penitència de Jesucrist estava "prop de la parròquia de Santa Maria"
Potser es pugui relacionar amb el també desaparegut convent de Sant Francesc

 
Baldiri B. - Març de 2012