Priorat de Santa Maria de la Ràpita

Arabitha / Castell de la Ràpita / Monestir de la Ràpita

(la Ràpita, Montsià)

Santa Maria de la Ràpita

En aquest lloc estava situat el castell islàmic de la Ràpita. El 1097, quan encara no s'havia conquerit aquell territori, Ramon Berenguer III de Barcelona es va comprometre lliurar-lo al monestir de Sant Cugat. Més endavant, el 1150, aquesta donació fou completada per Ramon Berenguer IV, un cop conquerida la ciutat de Tortosa.

Els benedictins de Sant Cugat hi van fundar un priorat el 1171, que es va dedicar a Santa Maria. Malgrat algunes diferències amb la mitra tortosina, bàsicament de caràcter econòmic, l'establiment continuà la seva existència sense entrebancs a destacar. Fonamentalment, a causa de l'allunyament d'aquest priorat amb relació a la casa mare de Sant Cugat, aquesta darrera va decidir de desfer-se d'aquest lloc. El 1260 el castell i monestir foren venuts als hospitalers, que ja havien manifestat el seu interès per aquest indret i on establiren una comunitat femenina, que havia de quedar a recer de les comandes que aquell orde tenia en aquest territori: Amposta, Ulldecona i Tortosa.

La comunitat de monges va arribar del monestir de Sixena l'any 1290, però l'indret va manifestar les seves mancances fins a resultar inadequat per acollir una comunitat de religioses, sobretot a causa de la seva exposició als atacs dels corsaris, fet que es va manifestar en diverses ocasions. Les monges romangueren a la Ràpita fins al 1579, quan van fundar un nou establiment a Tortosa, deixant aquest abandonat.