Eremites Sant Bartomeu de Fraguerau
< anterior Inici Catalunya Priorat Ulldemolins següent >

Priorat

Hom pensa que la serra del Montsant era un indret on es practicava l’eremitisme des de molt antic, potser ja en època visigòtica. En aquest sector habitaven una sèrie d'anacoretes en solitari, i també en comunitats, d'aquí vindria el topònim Mònecs (monjos). Pels voltants del coll de Mònecs es conserven algunes balmes que han estat ocupades com a lloc d’habitació, tot i que és difícil establir-ne la seva cronologia. Aquest lloc està també vinculat a la figura més tardana de Guerau Miquel, eremita documentat cap el 1160 que va fundar les capelles o ermites de Sant Bartomeu i de Santa Maria. El 1192 va obtenir la propietat d’aquests llocs, la seva popularitat va fer que gaudís de la protecció del rei Alfons I.

Sant Bartomeu de Fraguerau

El 1210 Fraguerau va cedir l’ermita de Santa Maria i el territori a Pere Balb i la seva esposa Guillema, donant origen al monestir cistercenc de Santa Maria de Bonrepòs, l’any 1215. L'ermita de Sant Bartomeu va pertànyer al monestir de Bonrepòs i més endavant va passar a Escaladei. En el lloc de Sant Bartomeu es conserven algunes balmes amb restes d'habitacions. L'ermita és del segle XII, sobre la porta hi ha l’escut d’Escaladei amb la data de 1799.