Convent del Carme de Camprodon

Convent de la Puríssima Concepció de Camprodon

(Camprodon, Ripollès)

El Carme de Camprodon

El convent de frares carmelitans calçats de Camprodon era dedicat a la Puríssima Concepció. Fou fundat el 1352, sota el papat de Climent VI, qui va atorgar la butlla corresponent; possiblement la fundació efectiva es faria poc després. L’impulsor d’aquest nou establiment fou Jaume Costa, Pere el Cerimoniós el va posar sota la seva protecció mentre que l’antipapa Benet XIII (el papa Luna, 1394-1417) va atorgar indulgència als qui participessin en la construcció.

En la fundació també hi va internenir l’abat del monestir de Sant Pere de la mateixa localitat, Bernat de Folcrà, que va cedir els terrenys a canvi de la obligatorietat dels carmelites d’assistir a determinats oficis celebrats al monestir benedictí, a més de la percepció de rendes. El convent va viure sempre a l’ombra de Sant Pere, tant per la rellevància d’aquell, com per aquelles condicions de cert sotmetiment pactades en la fundació. En el mateix segle XIV va començar a patir una llarga època de decadència en part a causa d’una epidèmia de pesta, que va afectar la població de Camprodon.

La seva comunitat era molt reduïda. Va patir els efectes de la Guerra dels Segadors, quan la vila fou ocupada els anys 1655-56 i el seu prior expulsat mentre el convent va patir destrosses. El 1794 va tornar a quedar ocupat per les tropes franceses i fou saquejat un altre cop. Durant el trienni liberal els carmelites foren traslladats a Manresa i després deportats. Fou clausurat definitivament del 1835, quan només tenia una comunitat de 3 o 4 membres. Es conserva l’església, activa.

Emblema del Carme
Interior de l'església abans de la restauració (2002)