Canonges agustinians Priorat de Santa Maria de Guissona
< anterior Inici Catalunya Segarra Guissona següent >

Segarra

Una tradició diu que aquesta església fou fundada l’any 410 des de la Seu d’Urgell i que això es va portar a terme gràcies a la intervenció i presència de sant Paulí de Nola. Més endavant, a mitjan segle VI, el primer bisbe conegut de la Seu, sant Just hi hauria instaurat una canònica seguidora de la Regla de Sant Agustí.

Santa Maria de Guissona

Més enllà d’aquesta tradició, no tenim cap notícia documental de Santa Maria fins que el territori fou recuperat als sarraïns pel comte Ermengol II d’Urgell, la presència d’una comunitat canonical no es troba fins el 1037 i ja en el decurs del segle XI apareixen donacions al seu favor. L’any 1098 els bisbes Ot de la Seu d’Urgell, Folc de Barcelona i Ponç de Roda de Ribagorça van consagrar una nova església, acte en que també es va dotar. El priorat canonical de Guissona depenia de la Seu d’Urgell i fou secularitzat aviat, el 1272. Durant el segle XVIII es va edificar la nova església, perdent-se l’obra romànica.

Vult funerari