Canonges de Sant Ruf

Canònica de Sant Ruf de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Un cop conquerida la ciutat de Lleida, l’any 1149, el comte Ramon Berenguer IV va organitzar aquest territori i entre moltes altres actuacions, va impulsar la creació d’una canònica agustiniana depenent de Sant Ruf d’Avinyó. El 1152 va cedir les terres on es bastiria l’establiment monàstic i un palau situat a la ciutat. Aquesta donació fou confirmada posteriorment tant pel bisbe de Lleida com pel mateix Ramon Berenguer IV, aquesta darrera confirmació feia referència a les cases que els canonges d’Avinyó tenien a Catalunya: Santa Maria de Terrassa, Santa Maria de Besalú i aquesta de Lleida.

Sant Ruf
L'església de Sant Ruf

Sant Ruf
Sant Ruf
L'església de Sant Ruf (2001)

Va seguir un període de molta prosperitat, aconseguida gràcies a les importants donacions rebudes, però al segle XV es trobava en decadència i el 1418 va morir el darrer canonge que l’ocupava, sense que la comunitat hagués aconseguit acabar el conjunt monàstic projectat. El lloc va passar a mans del bisbat però restà en l’abandó. El 1582 Sant Ruf de Lleida fou ocupat transitòriament per la cartoixa d’Araceli, fundada en aquest lloc des d’Escaladei i que més endavant es traslladaria a Butsènit.

Sant Ruf
L'església de Sant Ruf (1935)