Carmelites calšats Convent de Santa Ll˙cia. El Carme de TÓrrega
< anterior Inici Catalunya Urgell TÓrrega segŘent >

Urgell

Aquest convent de TÓrrega fou fundat el 1364 grÓcies al prior de la casa carmelitana de Manresa qui va aconseguir la llicŔncia papal i el permÝs de la vila donant el vist-i-plau a la iniciativa. Hom sap que el 1384 la casa estava en construcciˇ i que lĺinfant MartÝ (lĺHumÓ) els va concedir uns solars propers per poder-los destinar a cementiri i a les ônecessitats del monestirö. El convent va quedar afectat i malmŔs a causa de la guerra Civil Catalana (1462-1472) i el 1476 es feien gestions per tal de reedificar-lo. En aquelles circumstÓncies es va perdre la relÝquia de la Vera Creu que es venerava a la casa i que fou recuperada tambÚ el 1476. Durant el segle XVII i XVIII es van portar a terme importants obres de reconstrucciˇ i millora, entre les quals el claustre que es va aixecar entre el 1622 i 1721.

El Carme de TÓrrega
El Carme de TÓrrega

El Carme de TÓrrega
El Carme de TÓrrega
El Carme de TÓrrega
El Carme de TÓrrega

Ja en el segle XIX, el convent va patir els efectes de la guerra del FrancŔs i de fet lĺexŔrcit es va fortificar en aquest lloc. Fou suprimit temporalment durant el Trienni Liberal i la seva comunitat traslladada a Manresa. La desamortitzaciˇ va clausurar definitivament el convent carmelitÓ, els set membres de la comunitat van fugir. La casa va passar a mans particulars per˛ es va conservar relativament bÚ i fou recuperada per lĺEsglÚsia. Lĺany 1910 el bisbe de Solsona va cedir el convent als caputxins que hi van mantenir un convent entre el 1912 i 1926, en aquesta darrera data va passar als carmelites.

El Carme de TÓrrega
El Carme de TÓrrega