Monestir de Sant Genís de Bellera
< anterior Inici Catalunya Pallars Jussà Senterada següent >

Pallars Jussà

El monestir de Sant Genís de Bellera es troba esmentat per primer cop el 840, en una venda. Sembla que el lloc hauria estat fundat poc abans per l'abat Vulgarà. En els anys següents hom continua trobant més referències del lloc, el que demostra la seva vitalitat. A mitjan del segle XI comença la seva decadència, tot i la protecció dels comtes de Pallars. Aquesta casa és disputada pels monestirs de Santa Maria de Lavaix i Santa Maria de Gerri i hom el troba com a possessió tant del primer com del segon.

Bellera
Restes del monestir de Bellera

El 1203 s'esmenta el lloc com a priorat depenent de Lavaix. Ja abans (el 1092) havia esdevingut una canònica, seguint el passos de Lavaix. Quan aquest darrer fou convertit en monestir cistercenc, Sant Genís continuà com canònica, així el 1272 hi consta una comunitat de nou canonges. El 1314 s'esmenta com a parròquia depenent encara de Lavaix. L'antic monestir és conegut actualment com les Bordes de Sant Genís, o de Torres. Als anys vint les dependències conventuals foren transformades en corrals. El que havia estat l'església és la part més antiga del conjunt.

Bellera
El lloc de Bellera