Monestir de Sant Genís de Bellera

Sant Genís i Sant Adrià / Bellaria / Sancti Genesi

(Senterada, Pallars Jussà)

Sant Genís de Bellera

El monestir de Sant Genís de Bellera es troba esmentat per primer cop el 840, en una venda en la qual hi va intervenir l'abat Vulgarà, sembla que el lloc hauria estat fundat poc abans pel mateix personatge, tot i que també és possible que tingui antecedents visigòtics. En els anys següents hom continua trobant més referències del lloc, el que demostra la seva vitalitat. A mitjans del segle XI comença la seva decadència, tot i la protecció dels comtes de Pallars.

Aquesta casa és disputada pels monestirs de Santa Maria de Lavaix i Santa Maria de Gerri i hom el troba com a possessió tant del primer com del segon, el 973 un monjo de Gerri fou elegit abat de Sant Genís. El 1203 s'esmenta el lloc com a priorat depenent de Lavaix. El 1092 havia esdevingut una canònica, seguint els passos de Lavaix, i quan aquest darrer fou convertit en monestir cistercenc (el 1223), Sant Genís continuà com a canònica, així el 1273 hi consta una comunitat de nou canonges. El 1314 s'esmenta com a parròquia depenent encara de Lavaix. L'antic monestir és conegut actualment com les Bordes de Sant Genís, o de Torres. Als anys vint les dependències conventuals foren transformades en corrals. El que havia estat l'església és la part més antiga del conjunt.