Monestirs
Monestirs de
La Rioja
Monestir de San Prudencio de Monte Laturce
< anterior Inici Espanya Rioja Logronyo següent >
castellano
cercador contacte facebook

La Rioja

Cal emmarcar la fundació del monestir de San Prudencio dintre de les tasques de reorganització del territori un cop aquest es va recuperar a l’islam. El monestir està situat en un lloc elevat en una vall que s’obre a la del riu Leza. La tradició diu que el lloc on s’aixeca el monestir fou escollit de forma miraculosa ja que és on es va aturar el cavall que portava el cos del seu patró, sant Prudenci. Inicialment es va bastir en aquell lloc l’església de San Vicente. Al voltant de l’any 925 s’hi va aplegar una comunitat monàstica de la que hom coneix el nom del seu abat, Adica. L’any 950 aquest abat encapçalant la seva comunitat es lliurà a San Martín de Albelda, no lluny d’aquest lloc, d'on va passar a dependre. Possiblement aquesta unió es va fer per protegir millor la casa monàstica aixecada en un lloc d’inestabilitat fronterera.

San Prudencio
Ruïnes de San Prudencio de Monte Laturce

?


Cistercencs
 

San Prudencio
San Prudencio de Monte Laturce
San Prudencio
San Prudencio de Monte Laturce

Mentrestant la vall de Leza va quedar sota el senyoriu de Cameros al davant del qual es trobava Fortún Ochoa, aquest i els seus descendents es van erigir com a protectors de San Prudencio des de l'any 1058. Aquest fet va propiciar que la casa es beneficiés de les donacions dels seus senyors i visqués una època de prosperitat, ja independent d’Albelda. A més els nous protectors de la casa impulsaren obres de construcció al monestir, a banda d’erigir en aquest lloc el panteó familiar. Els senyors de Cameros van fundar el 1169 el monestir cistercenc de Santa María de Rute, o Ruete, on hi van abocar els seus esforços en detriment de San Prudencio.

San Prudencio
San Prudencio de Monte Laturce

L’any 1181 es va reorganitzar la situació de manera que la casa de Santa María de Rute es va traslladar a San Prudencio i a la vegada aquesta passava a situar-se dins l’òrbita cistercenca, la comunitat de Rute es va traslladar a San Prudencio i la comunitat d’aquest lloc va acceptar l’obediència del Cister. Alhora la casa rebia ajut econòmic i fins i tot el 1208 el papa Innocenci III li atorgava privilegis, a més de confirmar-li les possessions. El monestir cistercenc va mantenir-se en activitat fins la desamortització de 1835, més endavant fou víctima de l’abandonament i va caure en ruïna. Amb l’arribada dels cistercencs s’havia refet l’església, de la que es conserven les restes més antigues. Al segle XVII es va bastir una església i convent nous, ara tot el conjunt es troba en ruïnes.

San Prudencio
San Prudencio de Monte Laturce
San Prudencio
San Prudencio de Monte Laturce

San Prudencio
San Prudencio de Monte Laturce
San Prudencio
San Prudencio de Monte Laturce
San Prudencio
Reliquiari de San Prudencio, ara a Logronyo
Imatge de Wikimedia Commons

Bibliografia:
-
GARCÍA TURZA, Francisco J. (1989). El monasterio de San Prudencio de Monte Laturce (Siglos X-XII). A Espacio, Tiempo y Forma. Núm. 2
- TÉLLEZ ALARCIA, Diego (2011). El monasterio de San Prudencio de Monte Laturce. A Belezos. Revista de cultura popular y tradiciones de La Rioja. Núm. 15
 

Situació:

Les ruïnes del monestir es troben al terme de Clavijo. S'hi pot arribar amb facilitat des de la vall del Leza


San Prudencio de Monte Laturce

Baldiri B. - Juny de 2013