Abadia de Clairefontaine
Abbaye de Clairefontaine / Clarus Fons

Alt Saona següent >

Alt Saona

Aquest monestir és la sisena fundació efectuada l’any 1131 des de la casa mare de Morimond (Alt Marne) des d’on es va enviar la primera comunitat el 1132. Els terrenys adients per la construcció de la casa foren cedits per la noblesa local encapçalada per Guy de Jonvelle, en el futur aquesta família va utilitzar l’església del monestir com a panteó familiar. El primer abat de la casa fou Lambert. El monestir va tenir un desenvolupament ràpid i el 1168 ja va poder fundar l’abadia filla de Vaux-la-Douce (Alt Marne). Al segle XIV va començar l seva decadència a causa de les guerres que afectaren la regió (1359 i 1360), fet que es va tornar a repetir amb les guerres de Religió, el 1644 el lloc es trobava en ruïnes i amb un únic monjo. A partir de 1648 va adoptar el règim de comenda i en els anys següents va viure una revifalla, el que permetria la reconstrucció del complex monàstic. El 1768 tenia cinc religiosos, la casa es va mantenir fins la Revolució. Entre el 1804 i 1932 el lloc va estar ocupat per una reconeguda fàbrica de pisa i ara és la seu d’un hospital psiquiàtric.

Clairefontaine
L'abadia de Clairefontaine