Monestirs de
Catalunya
Clarisses Monestir de Santa Clara de Girona. Puríssima Concepció
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Gironès

Les clarisses es van establir a Girona el 1319 per desig de Joan d'Aragó, fill de Jaume II, el monestir estava dedicat a la Puríssima Concepció. Les monges, que procedien de Castelló d'Empúries, van arribar a la ciutat el 1321, un cop acabada la construcció. Les condicions de vida en el monestir foren força dures, un document de 1337 ens fa saber que les clarisses vivien en extrema pobresa i havien hagut d'abandonar el claustre per poder cobrir les seves necessitats. El 1490 van arribar unes monges del monestir de Santa Clara de Gandia per tal de reconduir la situació de relaxament que s’havia apoderat d’aquesta casa. El 1575 es va haver d'evacuar temporalment aquell primer establiment per mor de les convulsions polítiques.

Santa Clara de Girona
Actual carrer de Santa Clara

El 1653 es va enderrocar l'edifici per motius defensius, i amb les seves pedres es va bastir el baluard de Santa Clara. Les monges es van refugiar temporalment en una casa particular fins el 1693. El nou convent es va aixecar prop del riu, entre aquest i l'actual carrer de Santa Clara, entre la plaça de la Independència i el carrer de les Hortes. L'església es va consagrar el 1703.

 

Santa Clara de Girona

Joan d'Aragó
Sepulcre de Joan d'Aragó, fundador del monestir
Catedral de Tarragona


Entre el 1794 i 1796 les monges es van refugiar a Santa Maria de Jerusalem de Barcelona a causa de la guerra. El 1835 la comunitat fou respectada i mantingué l’activitat fins el 1868, quan les monges foren exclaustrades i el convent derruït, segurament amb motius especulatius. Un cop les coses van tornar a lloc, hi va haver un intent de reconstrucció, però finalment es van traslladar a Salt, a ponent de la ciutat, el 1882. Durant la guerra civil es van dispersar. En 1939, el convent va ser reconvertit en presó Provincial i hom assignà a la petita comunitat de clarisses un edifici annex que havia estat la casa del capellà.

L'any 1969 van recuperar l'edifici en situació ruïnosa i davant la impossibilitat de habilitar-lo per trobar-se en una zona de plena expansió urbana, van buscar un espai més adequat per a construir un nou edifici. El 8 de juny de 1974 es van instal·lar en el terme de Vilobí d'Onyar, coincidint amb el canvi de lloc, van sol·licitar substituir el nom del monestir pel de Fraternitat.
 

Santa Clara de Girona
El monestir de Santa Clara en un plànol
esquemàtic del Mercadal de Girona
a l'època de la guerra del Francès (1809)

Portal de Santa Clara
Portal de Santa Clara, enderrocat el 1958 (1911-1915)
Autor: Valentí Fargnoli.  Fons de la Diputació de Girona
INSPAI, Centre de la Imatge. Diputació de Girona


Bibliografia:
- ROIG I JALPÍ, Fr. Juan Gaspar. Resumen historial de las grandezas y antigüedades de la ciudad de Gerona. Iacinto Andreu. Barcelona, 1678
- COLL, Jayme. Chronica Serafica de la Santa Provincia de Cathaluña de la regular observancia de nuestro padre S. Francisco. Barcelona, 1738
- SANAHUJA, Pedro. Historia de la seráfica provincia de Cataluña. Barcelona: Ed. Seráfica, 1959
- CARRERAS, Joan. El monestir de Santa Clara de Girona. Revista de Girona. Núm. 161. Girona, 1993
- WEBSTER, Jill R. Webster. Els franciscans catalans a l'Edat Mitjana. Pagès Editors. Lleida, 2000
- GIRONELLA I DELGÀ, Anna. Girona, convents i monestirs, segles X – XIX. Girona: Ajuntament de Girona, 2005
 

Situació:

Al barri del Mercadal, ara ha desaparegut

 
Baldiri B. - Maig de 2006 / Actualitzat desembre de 2012