Cartoixa del Mont-Dieu
Chartreuse du Mont-Dieu. Montem-Dei
< anterior Inici França Gran Est Ardenes següent >

Ardenes

La cartoixa de Mont-Dieu fou fundada gràcies a la intervenció de l’abat Odó de Saint-Remi de Reims (Marne) personatge amb molts coneixements i influència en la seva època, relacionat amb altres organitzacions monàstiques a banda de la benedictina, coma ara Cluny i els cartoixans. Després d’un viatge a Roma, va visitar la Gran Cartoixa (Isère) on va conéixer l’abat Guigo, organitzador de l’orde. Des del seu monestir de Reims i d’acord, amb l’arquebisbe d’aquesta diòcesi, va facilitar els terrenys necessaris per la fundació de la nova cartoixa. Aquest acte caldria situar-lo cap el 1132, després vindria la construcció de les primeres dependències per poder allotjar els cartoixans. El 1137, una butlla del papa Innocenci II oficialitzava la fundació de la casa que seria coneguda amb el nom de Sainte-Marie du Mont-Dieu, el 1144 es consagrava la seva església i el 1148 rebia el papa Eugeni III que va assistir a un concili a Reims.

Mont-Dieu

Cartoixans

Mont-Dieu
La cartoixa del Mont-Dieu
Il·lustració de La Chartreuse du Mont-Dieu au Diocèse de Reims

Mont-Dieu
La conreria de  Mont-Dieu

Durant el segle XIII va esdevenir una casa important gràcies als personatges que van estar al seu entorn a més de gaudir de la protecció de les autoritats eclesiàstiques i de la generositat dels governants, particularment els comtes de Rethel. Al segle XIV va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, durant la segona meitat d’aquell segle els cartoixans es van veure obligats a abandonar el monestir en diverses ocasions. Després d’un període de més estabilitat, al segle XVI van arribar les guerres de Religió que van tornar a afectar aquesta casa. Durant la primera meitat del segle XVII els religiosos van poder restaurar el seu monestir, d’aquesta època es conserva un edifici conegut com pavelló Saint-Étienne (1616-1617) però el gruix de les construccions s’ha perdut. Poc després encara hauria de patir noves destruccions. La casa fou suprimida el 1790 a causa de la Revolució i poc després es va posar en venda. Es conserva una petita part de les dependències de la cartoixa, també de la conreria i bona part de la Casa de Bar, fortificada, que formava part de les seves nombroses possessions.

Mont-Dieu
Pavelló de Saint-Étienne