Centre-Val de Loira
Cartoixa de Le Liget
Chartreuse du Liget / Ligeti
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Indre i Loira següent >

Indre i Loira

La cartoixa de Le Liget fou fundada gràcies al monarca anglès Enric II, també comte d'aquestes terres de la Turena, tradicionalment hom considera que s’hi va veure obligat per la seva participació en la mort de Thomas Becket el 1170 i com acte d’expiació. Les terres que havia d’ocupar la nova casa pertanyen a l’abadia de Villeloin (Indre i Loira) que el rei va comprar als benedictins, operació que es va efectuar entre els anys 1176 i 1183, quan el lloc ja l’havien ocupat els primers cartoixans que hi van arribar. Habitualment hom admet que la data de fundació fou el 1178. La primera església, d’època medieval, s’hauria consagrat abans de la mort d’Enric II (1189) i és la única resta de la primitiva cartoixa.

Liget
La cartoixa de Le Liget

Cartoixans

Liget
Entrada al recinte

Liget

Durant la segona meitat del segle XIV es van aixecar tretze noves cel·les ja que s’havia autoritzat augmentar fins a vint-i-cinc el nombre de cartoixans a la casa. El 1596 es va fortificar el conjunt i durant el segle XVIII es va procedir a una reconstrucció general. No lluny d’aquest lloc encara s’aixeca la conreria (Corroirie) element netament cartoixà apartat de la zona monàstica des d’on es tenia cura de l’explotació agrària de les terres. Aquest lloc conserva encara bona part de les seves estructures agrícoles medievals a les que cal afegir una capella dedicada a Saint-Jean, consagrada al voltant del 1200. Els cartoixans van ocupar el lloc fins la Revolució, el 1791 fou venut.

Thomas Becket
Discussió entre Enric II i el bisbe Thomas Becket (s XIV)